- Λεπτομέρειες
-
Κατηγορία: ΜΑΘΗΤΕΣ
-
Δημοσιεύθηκε : 24 Φεβρουαρίου 2025
-
Γράφτηκε από τον/την Super User
-
Εμφανίσεις: 32
Ο αποχωρισμός των οικογενειών των προσφύγων αποτελεί ένα επίκαιρο κοινωνικό ζήτημα, το οποίο χρίζει καθολικής αφύπνισης και ευαισθητοποίησης. Με τους μαθητές συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα του βίαιου αποχωρισμού των μελών μιας προσφυγικής οικογένειας και το «όνειρο» της επανένωσής τους στον τόπο υποδοχής, γεγονός το οποίο, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι ουτοπικό. Επιπλέον, οι μαθητές παρακολούθησαν σχετικά videos, φωτογραφίες, άρθρα και καμπάνιες αναφορικά με τον χωρισμό των οικογενειών εξαιτίας του πολέμου.
Ευαισθητοποιημένοι και προβληματισμένοι, πια, αποφάσισαν από κοινού τη δημιουργία μίας αφίσας, με τίτλο «Η άλλη πλευρά», η οποία είναι χωρισμένη στη μέση. Από την αριστερή πλευρά, παρουσιάζονται τα τρία μέλη μιας οικογένειας σε ένα ειρηνικό περιβάλλον, σε ένα περιβάλλον «κανονικότητας». Από τη δεξιά πλευρά, τα δύο μέλη της ίδιας οικογένειας βρίσκονται σε συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης, έχοντας να αντιμετωπίσουν, εκτός των άλλων, την απώλεια του αγαπημένου τους προσώπου.
Οι μαθητές, μέσα από το έργο τους, θέλησαν να τονίσουν την έννοια «συγκυριακώς προνομιούχοι», υποστηρίζοντας ότι ο κάθε άνθρωπος ως πολίτης οποιουδήποτε κράτους δύναται να βρεθεί σε παρόμοια θέση, καθώς οι αιτίες που δημιουργούν αυτό το κοινωνικό φαινόμενο εξακολουθούν να υπάρχουν. Το μήνυμα που θα ήθελαν να σταλεί είναι ότι τα κράτη είναι υποχρεωμένα να εξασφαλίζουν ουσιαστική ανθρωπιστική βοήθεια και να διασφαλίζουν τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων, καθώς όλοι οφείλουμε να αναλάβουμε δράση, γνωρίζοντας «τι γίνεται στην άλλη πλευρά».
Ιδέα και υλοποίηση: Μαθητές και μαθήτριες του ΣΤ1
Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Σταυρόπουλος Ανδρέας, Παππά Αναστασία, Τετώρου Μαρία
Μπορείτε να ενημερωθείτε για τον Διαγωνισμό ΕΔΩ.


Στον ίδιο Διαγωνισμό της Ύπατης Αρμοστείας με κεντρικό μήνυμα «Οικογένεια σημαίνει μαζί» έλαβαν μέρος ακόμη, οι μαθητές και οι μαθήτριες του ΣΤ΄3.Ενημερώθηκαν, συζήτησαν, αντάλλαξαν απόψεις και εξέφρασαν δημιουργικά το μήνυμα, που θέλουν να μεταφέρουν, το οποίο σχετίζεται με το ύψιστο δικαίωμα:
«Η οικογένεια είναι το φυσικό και το βασικό στοιχείο της κοινωνίας και έχει το δικαίωμα προστασίας από την κοινωνία και το κράτος.»
Άρθρο 16, παράγραφος 3, Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
Συμμετείχαν σε αυτόν με ατομικές και ομαδικές δημιουργίες σε όλες τις κατηγορίες: αφίσα, σκίτσο και ευχετήρια κάρτα.
Παρουσιάζονται ενδεικτικά, φωτογραφίες από διάφορες πηγές έμπνευσης και στιγμές δημιουργίας των παιδιών.
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Νόνη Τέτου






