ΜΟΥΣΕΙΟΣΚΕΥΕΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ_ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
- Δημοσιεύθηκε : 28 Μαρτίου 2023
- Γράφτηκε από τον/την Super User
- Εμφανίσεις: 99
Οι μαθητές μας δανείστηκαν και γνώρισαν τις παρακάτω μουσειοσκευές του Μουσείου Ακρόπολης στη διάρκεια τριών μηνών.
1. Η ΖΩΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
H Ζωφόρος του Παρθενώνα είναι μία παράσταση που περιέτρεχε το επάνω μέρος του κυρίως ναού. Θέμα της ήταν η πομπή προς την Aκρόπολη που γινόταν κατά τα μεγάλα Παναθήναια, τη γιορτή προς τιμήν της θεάς Aθηνάς. Στόχος της μουσειοσκευής είναι να γνωρίσουν οι μαθητές το θαυμάσιο αυτό σύνολο γλυπτικής της κλασικής εποχής.
Οι μαθητές παίζουν, φτιάχνουν δικά τους εκμαγεία, τα συνθέτουν και ολοκληρώνουν την εμπειρία της εξερεύνησης της ζωφόρου με την αντίστοιχη ψηφιακή εφαρμογή.
2. ΕΝΑΣ ΑΡΧΑΙΟΣ ΝΑΟΣ
Με τη μουσειοσκευή «Ένας αρχαίος ναός» οι μαθητές μας μελέτησαν και να κατανόησαν την αρχιτεκτονική των ναών με έναν τρόπο ευχάριστο και δημιουργικό. Η μουσειοσκευή περιλαμβάνει ένα μικρό αντίγραφο του Παρθενώνα, μικρά αντίγραφα κιόνων των τριών ρυθμών και σφραγίδες με τις οποίες οι μαθητές μπορούν να παίξουν συνθέτοντας προσόψεις ναών με τους τρεις ρυθμούς.
3. ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ
Με τη μουσειοσκευή «Πάμε στην Aκρόπολη» οι μαθητές μας μπόρεσαν να αναπαραστήσουν με τη φαντασία τους το λαμπρό Iερό, όπου οι Aθηναίοι λάτρευαν την προστάτιδα θεά τους. Οι μαθητές παρατήρησαν και τοποθέτησαν τα κτήρια στον Βράχο, τα σύγκριναν, μελέτησαν τις διαστάσεις τους, τις αναλογίες των όγκων, τη λειτουργία του κάθε κτηρίου, τον προσανατολισμό και την ακριβή του θέση στον Βράχο.
4. ΑΡΧΑΙΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ
Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να παίξουν με τα αρχαία μουσικά όργανα ώστε να ανακαλύψουν τον τρόπο παιξίματος και τον ήχο τους, να εκφράσουν για σκέψεις τους γι αυτά. Έμαθαν να αναζητούν αρχαίους μύθους γύρω από τα μουσικά όργανα όπως του Μαρσύα και του Ορφέα και τη γέννηση των μουσικών οργάνων όπως της λύρας, του αυλού, της σύριγγας του Πανός κλπ. Παρακολούθησαν την ψηφιακή παρουσίαση (ppt) και συζήτησαν για τον ρόλο της μουσικής τόσο στη δημόσια ζωή των αρχαίων Ελλήνων στις γιορτές στους μουσικούς αγώνες όσο και στην ιδιωτική τους (εργασία, διασκέδαση, ψυχαγωγία). Έπαιξαν μουσικά παιχνίδια με τα όργανα και αναγνώρισαν τους ήχους! Ζωγράφισαν και κατασκεύασαν τα δικά τους μουσικά όργανα χρησιμοποιώντας απλά υλικά!